СПА уикенд в Хисаря

2 Days

Дати:

24-25.04.2021

22-23.05.2021

26-27-06.2021

11-12.09.2021

Описание

Сгушен в Южните склонове на Средна гора наричан в миналото Диоклецианопол и Аугуста, град Хисаря има богата, хилядолетна история. Благоприятният, мек климат и лечебните минерални извори имат голяма притегателна сила още от древността до наши дни.

В миналото тук е съществувало праисторическо селище, още преди V-IV хил. пр. Хр., а по-късно, по времето на Одриското царство около минералните извори е имало и тракийско.

Голяма забележителност  са останките от римските терми. Те датират от IV век и са били изградени от дебели 1-2 метра стени. Подът и стените са били облицовани с бял мрамор. Имало е помещения за топла и студена баня, място за почивка, два големи басейна. В други, специални помещения, след къпането са се извършвали лечебни процедури – масажи и намазване с благовонни масла. Към банята са били и т.н нимфеуми или светилища на нимфите, почитани като божества на изворната и лековита вода. В банята е имало и изградена система за отопление. Керамични тръби отвеждали топлата вода под мраморните плочи на пода, а нагоре, между двойните стени, се насочвала топлата пара.

Наричан в миналото Диоклецианопол и Аугуста, град Хисаря има богата, хилядолетна история. Благоприятният, мек климат и лечебните минерални извори имат голяма притегателна сила още от древността до наши дни.

Програма

Отпътуване в 8.00ч от площад Ал.Невски по посока Старосел -Хисаря .

Пристигане в с. Старосел, където се намира най-голямото струпване на тракийски храмове и гробници в България. Посещение на основния храм в местността Четиньова могила, разположена върху голямо възвишение, което се вижда отдалеч .
Отпътуване за Хисаря .
Настаняване в хотела.

Закуска.
Освобождаване на хотела към обяд.
Отпътуване за Копривщица . Пешеходна обиколка на Копривщица с възможност за обяд .
В България има много селища, в които се усеща духът на Възраждането, но само Копривщица е съхранила цялостния си облик от онова най-българско време .
• Един от символите на Копривщица е “Калъчевият мост”. Той е строен през 1813 г. със средства на Хаджи Найден Калъчев, откъдето е и името му. Мостът е сводест, изграден от грубо одялани камъни. Интересно е, че 100 години по-късно е реставриран лично от правнук на Хаджи Найден Калъчев. Именно тук на 20 април 1876 г. е гръмнала първата пушка на Априлското въстание.
• В Копривщица са родени Любен и Петко Каравелови, Георги Бенковски, просветените дейци Йоаким Груев и Найден Геров.
• Според едно предание градът е основан от боляри, потърсили спасение от турците.
• Родната къща на Димчо Дебелянов не е от най-богатите, но е красива и уютна. Строена е през 1830 г. от дядото на твореца – Динчо. Именно този дом е виждал в спомените си поетът, когато е писал: “Да се завърнеш в бащината къща…” В двора е поставен “Паметник на майката” – една от най-вълнуващите фигури на скулптура Иван Лазаров.
• Тесните калдъръмени улички на Копривщица се вият като спирали по баира. През разсъхналите се от времето високи порти можеш да надникнеш в обширните дворове. Къщите са дървени – с цветни фасади и рисувани стаи, с просторни балкони и резбовани тавани. Църквите са малки и уютни, а мостовете – гърбави и каменни.
• В типичната чорбаджийска къща, намираща се в Копривщица – с голям кръгъл салон е живяла 16-членната фамилия на бегликчията Лулчо Каблешков. Неговият син – Тодор Каблешков, пише прочутото “Кърваво писмо”, което вдъхновява бунта на априлските въстаници.
Отпътуване за София - късно след обяд.

Цена 135,00 лв

Цената включва

  • Транспорт.
  • Застраховка.
  • Една нощувка.
  • Една закуска.

Цената не включва

  • Разходи от личен характер.

Можете да изпратите запитването си чрез формуляра по-долу.

СПА уикенд в Хисаря
От лв.135.00
/ Възрастен

Инфо

  • Комфортен лицензиран автобус
  • 35-50
  • Хотел категория 4 звезди
  • Екскурзоводско обслужване
  • Закуска включени в цената

Лято 2023

Ранни записвания за Лято 2023.
Ваканционни имоти в близост до морския бряг.

Абонирайте се за нашия бюлетин

error: Content is protected !!